Boekenweekkedo van Lukas Koops

Schrijvers op pad in heel Drenthe

In de gratis Boekenkraant informatie over programma Boekenweek

Door Jan Wierenga

De Drentse Boekenweek staat weer voor de deur. Van 2 tot 12 november zijn er allerlei schrijversactiviteiten in de provincie. Een kleine greep hieruit: bij het Drentse Boek (Huus van de Taol) verschijnen twee Drentstalige boeken, er is een Drentse Boekenkraant beschikbaar en bij aankoop van 12,50 euro aan (Drentse) boeken wordt weer een boekenweekkedo uitgereikt.

Het geschenk is deze keer geschreven door Lukas Koops uit Grolloo, schrijver, journalist en programmamaker (bij RTV Drenthe) en gelouterd auteur van vele (Drentse) titels. De titel van het boekenweekkedo is Kaomer 27, vijftien verhalen in het toegankelijk Drents van Grolloo. De verhalen gaan over het bizundere huus-, tuunen keukenleven van gewone mèensen. Mit speciale aandacht veur 1u die as minder geluk in 't leven hebt (uit de Drentse Boekenkraant). Er zijn bijvoorbeeld verhalen over een bizar ongeluk van twee broers die van alles verzamelen, over een ruzie in het verzorgingshuis en over wadlopen. De Boekenkraant is gratis te verkrijgen bij boekhandels en bibliotheken in Drenthe. De krant bevat informatie over het programma en andere bijzonderheden van de Drentse Boekenweek. Daaronder een portret van Lukas Koops en nieuws over de jongste roman van Gerard Stout, het autobiografische Ningtien, met als ondertitel Roman over de ieuwigejeugd van Johannes de Mens. De roman wordt 2 november gepresenteerd.

De roman laat een beeld zien van zestig jaar Drenthe en van zestig jaar ontwikkeling van een kwajongen die 19 is gebleven. Ook Gerard Stout is een Drentse schriever die zijn sporen ruimschoots heeft verdiend. Hij was ook al eens winnaar van de jaarlijkse DvhN-streektaalprijs. De schrijver zelf over zijn

jongste en omvangrijke roman (de dikste Drentstalige ooit): As ik weerom kiek op mien leven vraog ik mij of: wat heb ik volgens plan daon en wat is mij overkommen? Het antwoord stiet in het boek.

De opening van de Drentse Boekenweek is vrijdagavond 4 november in Westerbork, waar op diverse locaties een spetterend progamma van start gaat. Onderdelen zijn een lampionoptocht voor kinderen, een proeverij uit het Drentse receptenboek Een warme winter, muziek, een vuurshow, een nieuw Sint

Maartenliedje en veel schrijvers die voorlezen uit eigen werk. Alles is gratis toegankelijk. Een en ander wordt georganiseerd door het men?

Huus van de Taol in Beilen in samenwerking met de Stichting Zomeractiviteiten.

Verder in de Boekenweek onder meer een Schrieverstoer langs culturele podia in diverse plaatsen in Drenthe, met optredens van onder anderen Lukas Koops en Gerard Stout. Ook zijn er voor het eerst in tal van verzorgingshuizen programma's te volgen. Zie ook www.drentseboekenweek.nl.

Deze website gebruikt cookies Informatie