Door Jacques J. d'Ancona

AMSTERDAM, Daniël Lohues was ronduit beduusd na de bekendmaking dat zijn Annelie is uitgekozen tot het beste theaterlied 2006/2007. Gisteren werd het nummer uit zijn programma Allennig bekroond met de Annie M.G.

Schmidtprijs. "Ik ben nog steeds onder de indruk", zegt hij. "Het is ook nogal wat. Als ik kijk naar die topnamen. Heel apart."

Volgens de zanger uit Erica bewijst de prijs dat liedjes in de streektaal volwaardig meetellen. "Het is mooi voor iedereen die bezig is met streektaal. Toen ik weer in Erica ging wonen, zeiden mensen: 'Dat wordt nooit wat.' Maar met mijn theaterprogramma Allennig heb ik door heel Nederland voor volle zalen gestaan."

Annelie komt uit het eerste Drentstalige soloprogramma van Lohues. Heeft hij het gevoel dat het zingen in het Drents hem beperkt? "Nee hoor, ik kan daarmee tot in Nijmegen en Noord-Brabant terecht. En als ik in het Westen ben, schakel ik over op regiolect, op Nederlands met een accent."

Lohues heeft volgens de jury van de Annie M.G. Schmidtprijs met Annelie zijn jeugdliefde in pakkende beelden en met grote poëtische kracht in schijnbare eenvoud neergezet. Met een bronzen borstbeeldje van wijlen Annie M.G. Schmidt en een cheque van € 3500 werd Lohues gisteren in Amsterdam gehuldigd door juryvoorzitter Nico Knapper en Hans Dijkstal, de gelegenheidsredenaar.

Dat Lohues de .eerste is die gehuldigd is voor een lied in de streektaal was de jury (Martine Bijl', Robert J. Stips, Kick van der Veer en Rinske Wels) niet ontgaan. Voorzitter Knapper: "Het geeft een heel authentiek tintje aan het verhaal. Hetzelfde geldt voor de muziek: dui delijk uit de sfeer van de Amerikaanse folkrock, maar zé goed geassimileerd dat ook hier het woord authentiek op zijn plaats is. Bovendien ligt het goed in het gehoor. Je krijgt het niet meer zo makkelijk uit je kop."

Hét juryrapport constateert verder: "Je krijgt een haarscherp beeld van de locatie, de protagonisten (voorvechters red.) en de vlam van de liefde die ineens oplaait, voortwoekert en ook weer uitdooft, zodat een zoete herinnering overblijft. Het knappe is datje je ermee kunt vereenzelvigen. Als toehoorder zeg je: ja zoiets heb ik zelf ook wel meegemaakt."

Vanavond zit de winnaar in het televisieprogramma Pauw en Witteman. Gelooft Lohues dat zijn Annelie dankzij de Annie M.G. Schmidtprijs en alle aandacht die daarmee samenhangt alsnog een hit kan worden? "Nee", zegt hij. "dan was dat allang gebeurd. Ik ben heIemaal niet bezig met het schrijven van hits."

Deze website gebruikt cookies Informatie