Muziek in Drents en Gronings wint wederom terrein

Door de cultuurredactie

GRONINGEN Daniël Lohues, winnaar van de Dagblad van het Noordenprijs, is nu in de race voor de DvhN Streektaalprijs. De zanger dingt met zijn album Allennig II mee in de categorie muziek. Dat blijkt uit de vandaag vrijgegeven langlijst.

Andere kandidaten in de categorie nluziek zijn onder meer Bok 'm d'r op van MooiWark, Dichter in mie van Erwin de Vries, Muze van Martin Korthuis, Drok van Margaretha Zun en schare van Klaas Spekken en het album Van Voorheen de Bende mit Pazzipanten. In totaal zijn er zestien streektaalcd's genomineerd.

Het is de derde keer dat Lohues is genomineerd voor de Streektaalprijs. Eerder haalden zijn albums Grip (2006) en Allennig I (2007) de kortlijst. De prijs — traditioneel 1001 euro ging toen naar respectievelijk De dichter en de wichter van HerrkNijkëï1ter en de bloemlezingen met de 100 mooiste Drentse en Groningse gedichten.

De streektaalprijs wordt dit jaar wederom in twee categorieën uitgereikt, voor muziek en een combinatie vam boeken, drama en documentaires. In deze laatste categorie zijn vijftien titels genomineerd waaronder Kolde tocht van Eg„bert Hovenkamp, Daip van Gré van der Veen, Goud volk van Sie• monv Reker, Kovvie staat kloar van Bert Uil en de Biebel van de Liudgerstichting.

Volgens de jury duurt de bloei van de streektaal in Drenthe en Groningen onverminderd voort, vooral in de muzieksector. Het afgelopen jaar werden opnieuw meer streektaalcd's geproduceerd. De poezie en het proza verloren daarentegen terrein. Daar staat tegenover dat er meer dvd's met streektaal zijn verschenen, zoals de documentaire Dienstmeisjes voor Dag en Nacht van Ina Spijk en Annemarie van Buren en het eerste seizoen van het Groninger regiodrama Boven Wotter. Ook het boerenrockcombo Mooi Wark bracht een streektaaldvd uit: Live in Paradiso.

De jury selecteerde wederom twee kinderboeken: Laifste vroagvan Harm de Jonge in een vertaling van Fré Schreiber en het tweetalige Sikko vindt alles lekker van Hendrik van der Ham.

De kortlijst wordt medio maart bekendgemaakt. De uitreiking van de DvhN Streektaalprijs is op zondag 5 april in De Winsinghhof» in Roden.

(DvhN)

Deze website gebruikt cookies Informatie