afbeelding van het artikel

Willem Pol serveert lekkernijen oet Nörg D.v.h.N. 31-10-2009

Willem Pol serveert lekkernijen oet Nôrg

In deze rubriek vandaag een productie uit Noord-Drenthe, het geliefde land van Willem Pol (!936) uit Norg. Van Pol verscheen onlangs bij Het Drentse Boek een verhalenbundel in de streektaal onder de titel Nôrger tôrfies. Warme, korte verhalen over de belevenissen van het al wat oudere echtpaar Haarm en Annechie. Leeive mèensen deei elkeneein wel geern as buren hebben wfl, en deei verknocht binnen an heur buren en het dôrp.

Willem Pol heeft diverse boeken op zijn naam staan — over de (vroegere) middenstanders in zijn dorp bijvoorbeeld; samen met de Historische Vereniging - maar zijn nieuwste geesteskind is zijn debuut in de streektaal van Norg, waar hij sinds 1960 woont. In deze regio is Pol ook geboren, maar dan in Tolbert, aan de andere kant van de provinciegrens. Zijn ouders hadden daar een keu terboerderijtje.

Van jongsaf aan had Willem Pol veel belangstelling voor de streektaal. Omdaj dan dichter bij de meinsen staot en sneller het vertrouwen van de meinsen kriegt. Pol was actief in de motorsport, eerst als deelnemer, later bestuurlijk. Al ruim dertig jaar is hij als freelance medewerker verbonden aan het toonaangevende motormagazine MOTO 73.

De schrijver noemde zijn bundel van 23 korte verhalen naar een plaatselijke lekkernij, de Nôrger tôrfies. De verhalen zijn alle afzonderlijk te lezen. ze gaan over Haarm en Annechie, maar ook over een eigenwijze schoondochter, een leuke kleinzoon waoras ze staopelgek met binnen, en een paar goede buren. Pol is een echte verteller. Hij schrijft geen moeilijke kost, maar onderhoudende•verhalenmet-een-glimlach.

Tot besluit een fragment uit het verhaal Bril: 't Was een uur ofnegen in de zaoterdagaovend. Haarm zat onderòetzakt in zien makkelke stooul en met de beeinen op 'n kmkkie naor 'n belangrieke voetbalwedstried te kieken. Ineeinen reuip Annechie: 'Haarm, hest mienfok ok zeein?' Ze haar de lao van 't aanrecht op taofel omkeerd en ze klunk wat panierig... (jw)

Nôrger tôrfies door Willem Pol.

Uitgeverij Het Drentse Boek, €9,95. ISBN 9789065091765

Deze website gebruikt cookies Informatie